تفاوت الکترود 308 با 316

تفاوت الکترود 308 با 316

تفاوت الکترود 308 با 316 بسیار زیاد است.  هر کدام از این الکترودها در زمینه خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند با وجود اینکه این دو گرید الکترود، خواص نزدیکی به هم دارند و می‌توانند در برخی از کاربردها به جای هم به کار بروند، اما دارای نکات متفاوت زیادی هستند که در این مطلب هر کدام از این موارد را بررسی می‌کنیم.

معرفی الکترود 308

درک بهتر تفاوت الکترود 308 با 316 زمانی ممکن می‌شود که هر کدام از این الکترودها را به طور کامل بشناسید. در وهله اول به معرفی الکترود 308 می‌پردازیم. این الکترود یکی از پرکاربردترین الکترودهای جوشکاری برای فولادهای زنگ نزن و آستنیتی می‌باشد که حاوی ۱۹ الی ۲۱ درصد کروم و ۹ الی ۱۱ درصد نیکل می‌باشد. معمولا این الکترود برای جوشکاری فولادهای سری ۳۰۴ و مشابه آن قابل استفاده بوده و به علت داشتن ترکیب شیمیایی مناسب و استاندارد، جوش خوب و با کیفیتی را تولید می‌کند و جوش‌های تولید شده از این الکترود مقاومت خیلی بالایی در برابر خوردگی و اکسیداسیون دارند. به همین منظور در صنایع غذایی، دارویی، لوله کشی، تجهیزات عمومی و… مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الکترود جوشکاری ۳۰۸ با روش جوشکاری SMAW یعنی جوشکاری قوس الکترود دستی و جوشکاری تیگ قابل استفاده می‌باشد که در اکثر موارد جهت اتصال فولادهای زنگ نزن همجنس کاربرد دارد. الکترود 308 حاوی مولیبدن نیست پس نمی‌توانید در محیط خورنده شدید از آن استفاده کنید. اما در شرایط معمولی عملکرد نسبتاً خوبی از خود ارائه می‌دهد. سطح جوش این الکترود نیز صاف و یکنواخت بوده و بعد از اتمام فرایند جوشکاری نیاز به عملیات حرارتی خاصی پیدا نمی‌کند.

معرفی الکترود 316

قبل از اینکه به تفاوت الکترود 308 با 316 بپردازیم، باید معرفی الکترود 316 را هم انجام دهیم. جوشکاران بعد از شناخت هر کدام از این الکترودها به سراغ بهترین گزینه بروند.

الکترود 316 جزو پرکاربردترین الکترودهای جوشکاری در فولاد زنگ نزن آستنیتی می‌باشد.  این الکترود حاوی ۱۷ الی ۲۰ درصد کروم ۱۱ الی ۱۴ درصد نیکل و ۲ الی ۳ درصد مولیبدن است  که به صورت خاص برای جوشکاری فولادهای سری ۱۶ طراحی شده است. وجود مولیبدن در ترکیب این الکترود باعث شده تا مقاومت به خوردگی آن در محیط‌های حاوی کلرید افزایش پیدا کند. به همین منظور این الکترود در صنایع دریایی، پتروشیمی، غذایی، دارویی و سیستم‌های لوله کشی کاربرد خیلی زیادی دارد.

شما می‌توانید از این الکترود در روش‌های جوشکاری تیگ، میگ و جوشکاری قوس الکترود دستی استفاده داشته باشید و اتصال فولادهای زنگ نزن همجنس و گاهی اوقات ناهمجنس را انجام دهید. جوشی که از این الکترود به دست می‌آید استحکام مکانیکی فوق العاده بالایی داشته و در برابر حرارت و خوردگی یکنواخت است. سطح جوش نیز تمیز و بدون ترک می‌باشد که بعد از اتمام عملیات جوشکاری نیاز به نظافت نخواهد داشت. تمام این موارد باعث شده‌اند تا الکترود 316 یک انتخاب عالی برای کاربردهای صنعتی و حساس باشد.

نکات تفاوت الکترود 308 با 316

در امر بررسی تفاوت الکترود 308 با 316 شناخت جداگانه هر کدام از این الکترودها و ویژگی‌هایی که دارند، الزامی است. الکترودهای 308 و 316 برای جوشکاری استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ استفاده می‌شوند. اما هر کدام از آن ها برای آلیاژ‌های خاصی کاربرد دارند. تفاوت اصلی بین الکترودهای 308 و 316  مربوط به ترکیب شیمیایی و کاربردهای آن ها می‌باشد که در ادامه به مقایسه بیشتر آن ها می‌پردازیم.

ترکیب شیمیایی الکترود 308 و 316

مهمترین تفاوت الکترود 308 با 316 ترکیب شیمیایی آن ها است. این ترکیبات در میزان کروم و نیکل اندکی با هم تفاوت دارند. اما تفاوت اصلی این است که الکترود 316 به دلیل وجود مولیبدن مقاومت بالاتری در برابر خروجی در محیط‌های کلریدی و اسیدی دارد.

نوع عنصر سری 316 سری 308
کربن 0.08 0.08
منگنز 2.00 2.00
فسفر 0.045 0.05
گوگرد 0.030 0.030
سیلیسیم 0.75 1.00
کروم 16.0 – 18.0 20.0
نیکل 10.0 – 14.0 11.0
نیتروژن 0.01
آهن متعادل متعادل
مولیبدن 3.00 – 2.00

تفاوت الکترود 308 با 316

کاربرد

الکترود 308 مناسب جوشکاری فولادهای ضد زنگ، لوازم خانگی، دکوراسیون محیط‌های با خوردگی متوسط می‌باشد. اما الکترود 316 برای جوشکاری فولادهای واقع در محیط‌های خورنده مانند: صنایع دریایی و دارویی و پتروشیمی‌ها مناسب است.

قیمت

از دیگر موارد مهمی که می‌توان آن را به عنوان تفاوت الکترود 308 با 316 به حساب آورد، تفاوت این دو مورد در قیمت است. الکترود 316 به دلیل وجود مولیبدن و مقاومت بالاتر، حدوداً ۱۰ تا ۲۰ درصد از الکترود 308 گران‌تر است.

خواص مکانیکی

از نظر انعطاف پذیری هر دو الکترود در سطح بالایی قرار دارند اما الکترود ۳۱۶ انعطاف پذیری بیشتری دارد. از نظر مقاومت در برابر خوردگی نیز الکترود ۳۱۶ در برابر نمک و اسید و مواد شیمیایی مقاومت عالی دارد. در مجموع می‌توان گفت هر دو الکترود انعطاف پذیری و مقاومت حرارتی خوبی دارند اما الکترود ۳۱۶ در دماهای بالا پایدارتر است.

کاربرد مصرفی

از دیگر نکاتی که به عنوان تفاوت الکترود 308 و 316 باید به آن اشاره کنیم، کاربرد مصرفی است. از الکترودهای ۳۰۸ به عنوان سیم جوش نیز استفاده می‌کنند که جوشکاری استیل‌های ۲۰۱، ۳۰۲، ۳۰۴ و ۳۰۵ با این فیلر قابل انجام است اما الکترود ۳۱۶ با وجود اینکه باز هم در شکل سیم جوش قابل استفاده است، ولی در جوشکاری استیل‌های مقاوم در برابر حرارت به کار می‌رود.

تفاوت الکترود 308 با 316 در روش جوشکاری

بعد از اینکه انواع تفاوت الکترود 308 با 316 را شناختیم، نوبت به بررسی روش جوشکاری هر کدام از این الکترودها می‌رسد. با توجه به اینکه این الکترودها ترکیبات شیمیایی و کاربرد متفاوتی دارند، از نظر روش جوشکاری نیز دارای تفاوت‌های خاصی هستند.

به طور کلی هر دو الکترود با روش تیگ یعنی جوشکاری قوس الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما تنظیمات جوشکاری مانند آمپر،  ولتاژ و پیش گرمایش بستگی به ضخامت الکترود و فلز پایه دارد. اگر فلز پایه ۳۰۴ یا چیزی مشابه با آن بود برای جوشکاری از الکترود ۳۰۸ استفاده کنید. اما اگر فلز پایه ۳۱۶ یا فلزی بود که در معرض محیط‌های خورنده مانند آب دریا یا مواد شیمیایی قرار داشت، از الکترود ۳۱۶ برای جوشکاری استفاده داشته باشید.

سخن آخر

اکنون با درک تفاوت الکترود 308 با 316 می‌توانید برای خرید الکترود جوشکاری اقدام داشته باشید. فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال با عرضه این محصولات در خدمت شما می‌باشد و می‌توانید با قیمت مناسب انواع الکترود را از این مجموعه بخرید.

 

امتیاز post

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید