تفاوت فیلر و الکترود
فیلر و الکترود دو مواد پر کننده در فرایند جوشکاری به حساب میآیند که جهت اتصال قطعات فلزی به یکدیگر قابل استفاده هستند. اما با این اوصاف فیلرها و الکترودها رای تفاوتهای جدی با هم هستند که جوشکاران باید این تفاوتها را بدانند و سپس جهت خرید فیلر جوشکاری یا الکترود جوشکاری اقدام کنند. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا تفاوت فیلر و الکترود را به خوبی درک کنید و در نهایت جهت خرید انواع تجهیزات جوشکاری به فروشگاه آرکا متال مراجعه داشته باشید.
انواع فیلر و الکترود با کیفیت از بهترین برندها در این فروشگاه عرضه شدهاند. علاوه بر فیلر و الکترود، شما میتوانید انواع سیم جوش، تجهیزات جوش آرگون، تجهیزات جوش co2 و تجهیزات برش پلاسما را نیز از این مجموعه خریداری کنید.
الکترود چیست؟
اولین و مهمترین چیز در امر بررسی تفاوت فیلر و الکترود شناخت جداگانه هر یک از این ابزارها در روند جوشکاری است. الکترود نوعی مفتول فلزی بوده که دارای پوشش سطحی روی بدنه خود میباشد. این پوشش معمولاً از مواد اکسید آهن، سلولز، گرافیت و… تهیه میشود.
الکترود ها دارای دو دسته بندی مصرفی و غیر استهلاکی هستند. الکترودهای مصرفی موقع ایجاد جوش به مرور مصرف شده و در نهایت با فلز پایه ترکیب میشوند. شما میتوانید از الکترودهای مصرفی در فرایند جوشکاری قوس الکتریکی استفاده داشته باشید.
از طرف دیگر الکترودهای غیر استهلاکی که متریال تنگستن دارند، در فرایند جوش مصرف نشده و نقش آنها فقط برقراری قوس الکتریکی است.
پرکاربردترین الکترود مصرفی در جوشکاری الکترود ۶۰۱۳ میباشد که اکثراً در جوشکاری عمومی قابل استفاده است. این الکترود به جوشکاری فولاد نرم و ورقهای سبک کمک میکند و عملکرد خیلی خوبی دارد. قیمت این الکترود بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
فیلر چیست و چه کاربردی در جوشکاری دارد؟
برای اینکه تفاوت فیلر و الکترود را به درستی بدانید، باید ماهیت فیلر جوشکاری و کاربرد آن در فرایند جوشکاری را بشناسید. فیلرها نوعی ماده پر کننده هستند و اکثراً در جوشکاریهایی که به قوس الکتریکی نیاز نیست، استفاده میشوند.
انواع فیلر جهت پر کردن درز و شکاف کاربرد دارند و وقتی که آنها را با الکترود مقایسه کنیم، میبینیم که نیاز به هیچ تجهیزات خاص و جریان الکتریکی خاصی ندارند. اکثر فیلرها در فرایند جوشکاری تیگ یعنی گاز بیاثر تنگستن و جوشکاری میگ یعنی گاز بی اثر فلزی استفاده میشوند. حتما هنگام خرید فیلر دقت داشته باشید تا بر اساس نوع فلز جوشکاری باشد تا کیفیت نهایی جوش افزایش پیدا کند.
تفاوت الکترود و فیلر از نظر ساختار و نوع کارکرد
تفاوت فیلر و الکترود از لحاظ ساختار و کارکرد موضوع بسیار مهمی است که جوشکاران باید از آن آگاهی پیدا کنند. فیلرها و الکترودها در ساختار و عملکرد تفاوتهای خیلی زیادی با هم دارند. زیرا فیلرها فقط به عنوان یک ماده پر کننده عمل کرده و نیاز به اتصال الکتریکی پیدا نمی کنند.
این در حالی است که الکترودها هم به عنوان منبع پر کننده و هم به عنوان برقرار کننده جریان الکتریکی قابل استفاده میباشند. همین تفاوت باعث شده که الکترودها جهت فرایند جوشکاری با حرارت بالا و فشار بالا گزینه بهتری به شمار بیایند. اما فیلرها معمولاً کاربردهای ظریفتری داشته و نیاز به کنترل دقیق دارند.
تفاوت فیلر و الکترود از نظر دمای کاری
یکی دیگر از مواردی که هنگام بررسی تفاوت فیلر و الکترود باید نسبت به آن آگاهی پیدا کنید، دمای کاری این موارد است. الکترودها به علت انتقال جریان الکتریکی حرارت بسیار زیادی تولید کرده و برای جوشکاری ضخیم با استحکام بالا استفاده میشوند. اما فیلرها در جوشکاریهایی که نیاز به حرارت کمتر است، قابل استفاده میباشند. فلزات حساس به حرارت بالا بهتر است که با فیلر جوشکاری شوند.
تفاوت فیلر و الکترود از نظر شکل
هنگام بررسی تفاوت فیلر و الکترود باید بدانید که این دو ابزار در جوشکاری از نظر شکل و ظاهر نیز کاملاً با هم متفاوت هستند و شاید بتوان مهمترین تفاوت بعد از کاربرد را به همین مورد اختصاص داد. فیلرها به شکل شاخهای یا رول تولید میشوند. اما الکترودها ظاهر مفتولی دارند.
بررسی تفاوت الکترود و فیلر در جدول
برای اینکه دقیقتر تفاوت فیلر و الکترود را متوجه شوید، ویژگیهای این دو ابزار جوشکاری را با یک جدول بررسی میکنیم.
ویژگی |
الکترود |
فیلر |
وظیفه |
ایجاد و حفظ قوس الکتریکی |
پر کردن فضای بین دو قطعه کار |
ساختار |
هسته و روکش |
فلز خالص یا آلیاژ |
کاربرد |
جوشکاری قوس الکتریکی |
جوشکاری MIG, TIG, MAG |
الکترودها از چه فلزاتی تهیه میشوند؟
وقتی که به دنبال آگاهی از تفاوت فیلر و الکترود هستید باید بدانید که الکترودها از فلزات مختلف تهیه میشوند که هر یک از این فلزات ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه این فلزات را به شما معرفی میکنیم؛
- فولاد: الکترودهایی که از فولاد تهیه میشوند جهت جوشکاری فولاد کربنی و آلیاژی قابل استفاده هستند.
- آلومینیوم: الکترودهایی که متریال آلومینیومی دارند، جهت جوشکاری آلومینیوم استفاده میشوند.
- مس: الکترود های مسی جهت جوشکاری فلز مس قابل استفاده میباشند.
- نیکل: الکترودهایی که از نیکل تهیه میشوند، برای جوشکاری نیکل و سایر آلیاژهای نیکل مورد استفاده قرار میگیرند.
نکات مهم برای استفاده درست از فیلر و الکترود
برای اینکه بتوانید به درستی از فیلر و الکترود در جوشکاری استفاده کنید، علاوه بر اینکه باید نسبت به تفاوت فیلر و الکترود آگاهی کامل داشته باشید، نکات کاربردی برای استفاده از این ابزار را نیز باید یاد بگیرید. این نکات شامل موارد زیر میشوپد؛
- حتماً از فیلرها و الکترودهای سالم استفاده داشته باشید .
- فیلرها و الکترودها را با سرعت کم به جوش اضافه کنید.
- قوس را کاملا ثابت نگه داشته باشید.
- طی جوشکاری به کنترل ضخامت جوش بپردازید.
- به محض اتمام جوشکاری سرباره را حذف کنید.
سخن آخر
در این محتوا به طور کامل دانستید که تفاوت فیلر و الکترود چیست اکنون برای استفاده از این ابزار در جوشکاری با آگاهی کامل قدم بر میدارید و در مواقع درست از انواع فیلر یا الکترود استفاده میکنید.
در صورتی که فیلرها یا الکترودهای مورد استفاده در روند جوشکاری کیفیت بالایی داشته باشند و بر اساس استانداردهای لازم تولید شوند و مورد استفاده قرار بگیرند، به کیفیت بالای جوشکاری نهایی منجر میشوند. به همین علت توصیه میکنیم به منظور افزایش کیفیت جوشکاری حتماً انواع فیلر، الکترود و سایر تجهیزات جوشکاری مورد نیازتان را از فروشگاههای معتبر مانند فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال تهیه کنید. محصولات عرضه شده در این فروشگاه ضمن داشتن کیفیت و کارایی بالا دارای قیمت مناسب نیز هستند.