انواع اتصالات جوشکاری
انواع اتصالات جوشکاری به مجموعه روشهایی گفته میشود که با آنها جوشکاری به اشکال مختلف با کمک ابزارهای متفاوت قابل انجام است. برای اینکه بتوانید انواع اتصالات جوشکاری را با موفقیت و در شرایط عالی انجام دهید، نیازمند تجهیزات و ابزار جوشکاری با کیفیت میباشید. برای خرید این لوازم و تجهیزات فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال در خدمت شما است.
معرفی انواع اتصالات جوشکاری
اتصالات جوشکاری روشهای مختلفی دارند که هر کدام بسته به نوع کاربردشان در مواقع خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به معرفی برخی از این روشها میپردازیم.
اتصال لب به لب
در این مدل اتصال، دو قطعه را در کنار یک خط مستقیم به هم جوش میدهند که این روش برای اتصال لولهها و همچنین ورقهها و سازههای فلزی کاربرد دارد. اتصال لب به لب انواع مختلفی دارد مانند: جوش ساده جوش V شکل و جوش U شکل.
اتصال گوشهای
در مدل اتصال گوشه ای، در میان انواع اتصالات جوشکاری، دو قطعه برای جوشکاری در زاویه ۹۰ درجه به هم وصل میشوند. انواع اتصال گوشهای شامل جوش گوشهای درونی و جوش گوشهای داخلی میباشند که برای ساخت قابها، جعبهها و سازههای مربعی شکل و مستطیلی شکل کاربرد دارند.
اتصال روی هم
در این روش از انواع اتصالات جوشکاری دو قطعه به صورت همپوشانی و روی هم قرار گرفته و به یکدیگر جوش داده میشوند که به صورت جوش یک طرفه و جوش دو طرفه انجام شده و در ساخت مخازن، ورقهای فلزی و سازههای سبک به کار میروند.
اتصال T شکل
در اتصال T شکل یک قطعه به صورت عمود روی قطعه دیگر قرار گرفته و جوش داده میشود و به حالت حرف انگلیسی T در میآید. از این مدل اتصال برای ساخت سازههای فلزی، قابها و پایهها استفاده میشود انواع مختلف آن جوش T شکل ساده و جوش T شکل با شیار است.
اتصال لبهای
برای اتصال لبهای دو قطعه در کنار هم قرار گرفته و جوش داده میشوند که برای ساخت ورقهای فلزی نازک و انواع ظروف کاربرد دارد که مانند حالت قبل دارای دو مدل ساده و با شیار است.
اتصال سپری
در این روش از انواع اتصالات جوشکاری، دو قطعه را به صورت متقاطع به یکدیگر جوش میدهند به طوری که شکلی شبیه به صلیب پیدا میکنند. انواع جوش سپری شامل دو مدل ساده و با شیار میباشد که برای ساخت سازههای فلزی پیچیده و قابها کاربرد دارند.
اتصال فیلت
این نوع اتصال جوش، به شکل مثلثی است و معمولاً در گوشهها و تقاطعها استفاده میشود.
جوش فیلت در دو نوع یک طرفه و دو طرفه انجام میشود و در اتصالات گوشهای، ساخت قابها و سازههای فلزی کاربرد دارد.
اتصال شیاری
این مدل به معنی ایجاد یک شیار در محل اتصال و انجام جوش در داخل شیار میباشد. این مدل اتصال سه نوع مختلف دارد که جوش V شکل جوش U شکل و جوش J شکل است. کاربرد آن نیز در اتصالات قوی و تحمل فشارهای بالا مانند لولهها و مخازن تحت فشار میباشد.
اتصال پلی
در این اتصال سوراخهایی در یکی از قطعات ایجاد میکنند و جوش را در داخل سوراخها انجام میدهند که برای اتصالات ورقهای فلزی و سازههای سبک کاربرد داشته و شامل دو نوع جوش پلی ساده و جوش پلی با شیار میشود.
اتصال اسلات
در بین انواع اتصالات جوشکاری این روش، به اتصال پلی شباهت دارد. اما به جای سوراخ، شیاری در قطعه ایجاد شده و جوش در داخل شیار انجام میشود. این نوع اتصال هم دو نوع ساده و با شیار دارد که برای اتصال سازههای سبک و ورقههای فلزی به کار میرود.
معرفی ابزار مورد نیاز برای اتصالات جوشکاری
بعد از اینکه با انواع اتصالات جوشکاری آشنا شدید خوب است که ابزارهای مورد نیاز برای این اتصالات را هم بشناسید. برای انجام اتصالات با کیفیت در فرایند جوشکاری از ابزار و تجهیزات مختلف استفاده میشود که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
- دستگاه جوش: دستگاه جوش به عنوان منبع تغذیه جریان الکتریکی برای ایجاد قوس الکتریکی و ذوب فلزات استفاده میشود که انواع مختلفی دارد.
- الکترود: در جوشکاری قوس الکتریکی از الکترودها استفاده میشود که به دو دسته مصرفی و غیر مصرفی تقسیم بندی میشوند و به عنوان ماده پر کننده در حین جوشکاری عمل میکنند.
- سیم جوش: در جوشکاری تیگ و میگ از سیم جوش به عنوان ماده پرکننده استفاده میشود که در قرقرههایی قرار داشته و به منطقه جوش تغذیه میشود.
- ماسک جوشکاری: برای محافظت از صورت و چشمان جوشکار در برابر اشعههای مضر و حرارت، از ماسک جوشکاری استفاده میشود.
- دستکش و لباس جوشکاری: دستکشها و لباسهای جوشکاری در برابر حرارت و جرقه مقاوم هستند و از بدن جوشکار در برابر این خطرات محافظت میکنند.
- برس سیمی: برای از بین بردن ناخالصیهای روی فلز قبل و بعد از فرایند جوشکاری، از برس سیمی استفاده میشود.
- چکش جوشکاری: در پایان جوشکاری برای جدا کردن سرباره از سطح جوش استفاده میشود. این وسیله از جمله لوازمی است که در انواع اتصالات جوشکاری کاربرد دارد.
- انبر جوشکاری: این وسیله برای نگهداری و بریدن سیم جوش و تمیز کردن نازل دستگاه جوش کاربرد دارد.
- سوهان: برای تمیز کردن و صاف کردن سطح جوش بعد از پایان کار به کار میآید.
- سنگ فرز: برای برش یا تمیز کردن سطح فلز قبل و بعد از جوشکاری از سنگ فرز استفاده میکنند.
- مولتی متر: مولتی متر برای تست سلامت و بررسی ولتاژ جریان دستگاه جوش در انواع اتصالات جوشکاری استفاده میشود.
سخن آخر
در این مطلب انواع اتصالات جوشکاری را از صفر تا صد بررسی کردیم. دقت داشته باشید که هر کدام از این اتصالات با توجه به کاربرد، جنس مواد و شرایط کاری ممکن است با روشهای مختلف جوشکاری مانند: جوش قوس الکتریکی، زیر پودری، جوش گاز و … انجام شوند. انتخاب نوع اتصال و روش جوشکاری، با توجه به مهارت جوشکار و اطلاعاتی که در این زمینه دارد و با توجه به عوامل مختلفی مانند: نوع مواد، استحکام مورد نیاز و شرایط محیطی انجام میشود. برای انجام موفقیت آمیز اتصال جوشکاری و خرید تجهیزات مورد نیاز طی روند آن، فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال با محصولات مرغوب و با کیفیت و قیمت مناسب در خدمت شما است.