تفاوت فیلر استیل 308 با 309

تفاوت فیلر استیل 308 با 309

اگر به تازگی وارد حیطه جوشکاری شده‌اید و در رابطه با تجهیزات مختلف جوشکاری مانند فیلر استیل، سیم جوش، نازل جوشکاری و… اطلاعات کافی ندارید، با ما همراه شوید. زیرا قصد داریم مهم‌ترین مبحث جوشکاری یعنی تفاوت فیلر استیل 308 با 309 را از صفر تا صد بررسی کنیم.

این فیلرها نقش مهمی در روند جوشکاری ایفا می‌کنند. اما هر کدام از آن ها خواص مکانیکی متفاوتی داشته و در زمینه خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. با وجود اینکه هر دو این فیلرها برای جوشکاری فولاد ضد زنگ یعنی استنلس استیل کاربرد دارند، ما در ترکیبات شیمیایی و کاربری تفاوت‌های زیادی مشاهده می‌کنیم که در ادامه به آن ها می‌پردازیم؛

معرفی فیلر استیل 308

قبل از پرداختن به تفاوت فیلر استیل 308 با 309 معرفی جداگانه هر کدام از این فیلرها باعث ایجاد دید بهتر برای جوشکاران خواهد شد. فیلر استیل 308 یکی از پرکاربردترین فیلرهای جوشکاری در صنعت است که با مقدار کربن خیلی کم برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ آستنیتی مانند گرید 304 و گرید 308 استفاده می‌شود.

این فیلر ترکیب شیمیایی مشابهی با فولادهای ضد زنگ آستنیتی دارد و برای ایجاد جوشی با خواص مکانیکی مطلوب و مقاوم به خوردگی مناسب است. به همین دلیل در صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی و پتروشیمی کاربرد گسترده‌ای دارد.

فیلر استیل 308 برای دمای کاری تا حدود 350 درجه سانتیگراد مناسب است زیرا جوش آن نسبت به خوردگی بین دانه‌ای تا این دما مقاوم است. ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده آلیاژ فیلر استیل 308 شامل 20 درصد عنصر کروم، 10 درصد عنصر نیکل و درصد کمی از عناصر دیگر مانند منگنز، کربن، سیلیس و … می‌باشد. این موضوع مهم‌ترین تفاوت فیلر استیل 308 با 309 است.

معرفی فیلر استیل 309

فیلر استیل 309 یک سیم جوشکاری استیل ضد زنگ است که برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ آستینتی با کروم و نیکل بالا طراحی شده است.

به نوعی می‌توان گفت این فیلر برای اتصال یا پوشش فولادهای ضد زنگ با ترکیب‌های مشابه طراحی شده و به خوبی با فلزات استیل آمیخته می‌شود و یک جوشکاری قوی و پایدار به ارمغان می‌آورد.

این فیلر به خوبی با ماده مبنای فلزی آمیخته شده و جوشکاری سان و سریعی را فراهم می‌ کند. همچنین مقاومت بالایی در برابر حرارت و اکسیداسیون (خوردگی) از خود نشان می‌دهد و از آن می‌توان برای جوشکاری تا حدود هزار درجه سانتیگراد استفاده کرد. ترکیبات تشکیل دهنده آلیاژ فیلر استیل 309 عمدتاً شامل آهن، 23 الی 25 درصد کروم و 12 الی 14 درصد نیکل است.

با این ویژگی‌ها فیلر استیل 309 در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، صنایع دریایی، نفت و گاز، صنایع شیمیایی و صنایع غذایی استفاده می‌شود. در کاربرد نیز شاهد تفاوت فیلر استیل 308 با 309 هستیم.

بررسی تفاوت‌های فیلر استیل 308 و 309

تفاوت فیلر استیل 308 با 309 شامل موارد مختلف می‌شود که در ادامه هر یک را به تفصیل برای شما شرح می‌دهیم؛

ترکیبات شیمیایی و کاربرد اصلی

مهمترین تفاوت فیلر استیل 308 با 309 ترکیب شیمیایی و کاربرد اصلی هر کدام از این فیلرها می‌باشد که در جدول زیر این موارد را بررسی می‌کنیم.

فیلر استیل ترکیب شیمیایی عمده کاربرد اصلی
308 Cr (~20%), Ni (~10%) جوشکاری فولاد زنگ‌نزن آستنیتی سری 300 (مانند 304 و 304L)
309 Cr (~23%), Ni (~13%) اتصال فولاد زنگ‌نزن به فولاد کربنی یا فولادهای با ترکیب متفاوت (مانند 304 به Mild Steel)

 

نکته حائز اهمیت در زمینه ترکیبات شیمیایی این است که فیلر 309 درصد نیکل و کروم بالاتری دارد که همین ویژگی باعث می‌شود بتواند اختلاف ترکیب بین دو فلز پایه را به خوبی جبران کند.

تفاوت فیلر استیل 308 با 309

تفاوت در کاربرد و موارد استفاده

موضوع مهم بعدی در امر بررسی تفاوت فیلر استیل 308 با 309 کاربری هر کدام از این فیلرها می‌باشد. فیلر 308 برای جوشکاری همگن فولادهای زنگ نزن کاربرد داشته و بیشتر در صنایع غذایی، دارویی و محیط‌های با خوردگی متوسط استفاده می‌شود.

اما فیلر 309 جهت اتصال ناهمگن مانند اتصال استنلس استیل به فولاد کربنی قابل استفاده است. این فیلر جهت ساخت مخازن پتروشیمی و مکان‌هایی که اختلاف ترکیب فلزات وجود دارد، به کار می‌رود.

مقاومت در برابر خوردگی و دما

از دیگر موارد مهمی که در امر بررسی تفاوت فیلر استیل 308 با 309 باید به آن اشاره کنیم میزان مقاومت در برابر خوردگی و دما است. فیلرهای 308 مقاومت خوبی در برابر محیط‌های اسیدی و نمکی دارند و دمای تا 800 درجه سانتی گراد را تحمل می‌کنند. فیلرهای 309 به علت کروم و نیکل بیشتر نسبت به اکسیداسیون و حرارت مقاومت بالاتری نیز از خود نشان می‌دهند. به طوری که دمای هزار درجه سانتیگراد را هم به راحتی تحمل می‌کنند. این در حالی است که فیلر های 308 در محیط‌های با سولفور یا کربن بالا عملکرد نسبتا بهتری از خود ارائه می‌دهند.

تفاوت در انقباض و تنش پسماند

فیلرهای 309 به علت تفاوت ضریب انبساط حرارتی با فولاد کربنی تنش پسماند بیشتری ایجاد می‌ کنند و جهت کاهش این تنش پیش گرمایش یا عملیات حرارتی بعد از جوش را توصیه می‌کنیم. اما فیلرهای 309 انقباض کمتری در جوش همجنس دارند. در نتیجه احتمال ترک خوردگی آن ها نیز کاهش پیدا می‌کند.

قیمت

قطعاً خریداران هنگام آگاهی از تفاوت فیلر استیل 308 با 309 به قیمت آن ها نیز دقت زیادی دارند. در این زمینه باید بگوییم که فیلرهای 309 معمولاً گران‌تر هستند. زیرا دارای درصد نیکل و کروم بالاتر می‌باشند. همچنین استفاده از فیلر 308 برای فولادهای زنگ نزن معمولی گزینه مقرون به صرفه‌ تری است.

بین فیلر استیل 308 و 309 کدام را بخریم؟

در نهایت اگر بعد از بررسی تفاوت فیلر استیل 308 با 309 باز هم مردد بودید که کدام را بخرید، باید بگوییم همه چیز بستگی به نیازهای جوشکاری شما دارد. اگر قصد جوشکاری فولاد زنگ نزن همجنس را دارید فیلر 308 را بخرید. اما اگر استنلس استیل را به فولاد معمولی جوش می‌دهید، فیلر 309 انتخاب بهتری خواهد بود.

سخن آخر

در صورتی که اطمینان زیادی ندارید از کدام فیلر استفاده کنید، حتماً مواردی که در این مطلب در زمینه تفاوت فیلر استیل 308 با 309 را ذکر کردیم، جدی بگیرید. شناخت این تفاوت‌ها دید بهتری به شما می‌دهد تا از گزینه مناسب استفاده داشته باشید. در نهایت فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال جهت خرید هر کدام از این فیلرها و سایر تجهیزات جوشکاری در خدمت شما است. محصولات عرضه شده در فروشگاه آرکامتال در بالاترین سطح از کیفیت قرار دارند که باعث می‌شوند کیفیت کارهای جوشکاری شما نیز تا حد زیادی افزایش پیدا کند.

امتیاز post

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید