بررسی الکترود های روکش دار
وقتی که به بررسی الکترود های روکش دار میپردازیم، باید در وهله اول بدانیم که این الکترودها چه ماهیتی دارند و تعریف آنها چیست. به صورت کلی الکترودها دارای پوششهای مختلف هستند که هر کدام از آن ها بر اساس نوع پوشش و مزایا، کاربردهای مختلفی دارند.
الکترودهای روکشدار وظایف بسیار مهمی در ایجاد جوشکاری بهتر ایفا میکنند. پس به هیچ عنوان نباید اهمیت این الکترودها در روند جوشکاری را نادیده بگیرید. الکترود روکشدار به نمونههایی از الکترود گفته میشود که در جوشکاری قوس الکتریکی دستی مورد استفاده قرار گرفته و از یک مفتول فلزی و لایهای محافظ به عنوان روکش تشکیل شدهاند.
جنس روکش همه الکترودها یکسان نیست و بر اساس نوع فلز مبنا باید الکترود مخصوص آن را انتخاب کنید. در همین راستا فروشگاه تجهیزات جوش و برش آرکا متال انواع الکترود روکش دار را عرضه کرده است تا محصول مطابق با نیازتان را پیدا کرده و خریداری کنید. با ما همراه باشید تا با هم به بررسی الکترود های روکش دار بپردازیم.
معرفی انواع الکترودهای روکشدار
وقتی که صحبت از بررسی الکترود های روکش دار میشود. باید هر کدام از این الکترودها را به طور کامل به شما معرفی کنیم تا جوشکاران بتوانند با شناخت دقیق الکترودها از آن ها استفاده داشته باشند.
الکترودهای روکشدار یا همان الکترودهای دستی جزو پرکاربردترین الکترودها در جوشکاری قوسی به شمار میروند. ساختار این الکترودها به این صورت است که یک میله فلزی معمولاً فولادی با یک پوشش شیمیایی روکش شده است که نقش اساسی در کیفیت جوش دارد.
میله مرکزی معمولاً از جنس فولاد با میزان کربنهای متفاوت یا نیکل است و وظیفه هدایت جریان برق و تامین فلز پر کننده را بر عهده دارد. روکش شیمیایی نیز از ترکیبات معدنی و آلی تشکیل شده و گاز محافظ را برای جلوگیری از اکسیداسیون ایجاد میکند. در نتیجه باعث پایداری قوس و کنترل نفوذ جوش میشود. همچنین به بهبود خواص مکانیکی جوش با اضافه کردن عناصر آلیاژی کمک میکند.
اگر بخواهیم بررسی الکترود های روکش دار را بر اساس جنس روکش دستهبندی کنیم میتوانیم آن ها را در پنج دستهبندی زیر جای دهیم؛
- الکترودهای سلولزی: روکش این الکترودها حاوی سلولز است که هنگام جوشکاری به هیدروژن و دی اکسید کربن تبدیل میشود و برای جوشکاری عمودی و لوله مناسب هستند اما دود و جرقه زیادی تولید میکنند.
- الکترودهای روتایلی: روکش این الکترودها اکسید تیتانیوم (روتیل) است که برای جوشکاری در تمام وضعیتها مناسب است و باعث قوس پایدار و سطح جوش صاف میشود.
- الکترودهای بازی: الکترودهایی که روکش آنها حاوی کربنات کلسیم و فولاد است و مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند اما حساس به رطوبت هستند.
- الکترودهای اکسیدی: روکش حاوی اکسید آهن و منگنز دارند و برای جوشکاری مسطح و افقی با رسوب سریع مناسب هستند.
- الکترودهای آلیاژی: این الکترودها که ترکیبی از فولاد ضد زنگ، نیکل و … هستند برای جوشکاری نیکل و چدن و فولاد زنگ نزن به کار میروند.
دستهبندی بر اساس روکشها، میتوانیم الکترونها را بر اساس کدها نیز دستهبندی کنیم. برای مثال الکترود E7018 اطلاعات زیر را به ما میدهد:
- حرف E: الکترود جوشکاری
- 70: حداقل استحکام کششی
- 1: وضعیت جوشکاری
- 8: نوع روکش و جریان مناسب
کاربرد انواع الکترودهای روکش دار
اکنون که باهم بررسی الکترود های روکش دار را انجام دادیم و با انواع الکترودهای روکشدار آشنا شدید، بهتر است که با کاربردهای آنها نیز آشنایی پیدا کنید. در ادامه به بررسی کاربرد انواع الکترودهای روکشدار میپردازیم؛
- کاربرد الکترود سلولزی: جوشکاری در خطوط لوله، نفت و گاز و سیالات، جوشکاری در وضعیت سرازیر مانند: لولههای عمودی و مناسب برای فولادهای کم کربن
- کاربرد الکترود روتیلی: جوشکاری ورقهای فولادی و مخازن تحت فشار، جوشکاری گوشهها و وضعیتهای افقی و سربالایی و جوشکاری عمومی در صنایع ساختمانی
- کاربرد الکترود قلیایی: جوشکاری فولادهای پرکربن و کم آلیاژ، جوشکاری سازههای حساس مانند پلها، موتورخانهها و مخازن، و همچنین جوشکاری در وضعیتهای مختلف به جز وضعیت سرازیر.
- کاربرد الکترود اسیدی: جوشکاری فولادهای معمولی در وضعیت تخت و تعمیرات قطعات ریختهگری
- کاربرد الکترود اکسیدی: جوشکاری فلزات با اکسیژن بالا (استحکام کمتر)
نکات خرید الکترود روکش دار
هنگام خرید الکترود روکشدار علاوه بر بررسی الکترود های روکش دار باید راهنمای خرید را بدانید.
نوع جوشکاری و کاربرد الکترود
بسته به اینکه نوع پروژه شما چه ماهیتی دارد، باید الکترود را تهیه کنید. برای مثال جوشکاری خطوط لوله، ورقهای نازک، سازههای سنگین و … باید نوع فلز پایه الکترود را متناسب با پروژه انتخاب کنید. یعنی در انتخاب الکترود با فلز پایه فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، چدن یا آلومینیوم دقت کافی را به عمل آورید.
مشخصات فنی الکترود
در هنگام خرید الکترود حتماً به مشخصات فنی از قبیل استانداردها، قطر الکترود و نوع جریانی که با آن سازگاری دارد دقت داشته باشید.
استانداردهای گوناگونی مانند AWS، DIN و ISO وجود دارند. قطرهای متفاوتی نیز برای الکترود جهت جوشکاری ورقهای نازک و ضخیم در نظر گرفته شده است.
نکته مهم دیگر اینکه برخی الکترودها فقط با جریان DC کار میکند اما برخی الکترودها هم با جریان AC و هم با جریان DC سازگاری دارند. هنگام بررسی الکترود های روکش دار به این فاکتور مهم توجه داشته باشید.
نوع پوشش الکترود
پوششهای سلولزی، روتیلی، قلیایی، اسیدی و اکسیدی هر کدام مزایا و معایبی دارند که باعث میشوند برای کاربردهای مختلف قابل استفاده باشند. دقت به انتخاب الکترودی با پوشش صحیح برای کاربرد متناسب با آن را حتماً مد نظر قرار دهید.
شرایط نگهداری
برخی الکترودها به مراقبتهای خاصی احتیاج دارند که در هنگام خرید باید توجه داشته باشید. تحت این شرایط انبار شده باشند. برای مثال الکترودهای کم هیدروژن باید در دمای ۱۰۰ الی ۱۵۰ درجه خشک شوند و در معرض رطوبت قرار نگیرند. الکترودهای معمولی باید در بستهبندی اصلی خودشان و در محیط خشک نگهداری شوند.
کیفیت و برند
خرید از برندهای معتبری مانند Lincoln electric ، ESAB باعث میشود تا الکترود روکشدار عملکرد بهتری طی جوشکاری از خود داشته باشد. پس حتماً قبل از خرید این الکترودها به بررسی الکترود های روکش دار از نظر برند تولید کننده بپردازید. در فروشگاه تجهیزات جوش و برش آکا متال انواع الکترود و سایر تجهیزات جوش کاری از برندهای معتبر ایرانی و خارجی عرضه شدهاند.
سخن آخر
در این مطلب بررسی الکترود های روکش دار به طور کامل انجام شد اکنون انواع این الکترودها را میشناسید و جهت خرید هر یک از آنها میتوانید از فروشگاه معتبر تجهیزات جوشکاری آرکا متال اقدام کنید. تمامی محصولات در فروشگاه ما با قیمت مناسب و کیفیت بالا عرضه شدهاند.