الکترود قلیایی
الکترود قلیایی (Alkaline Welding Electrodes)، میلههای جوشکاری هستند که اتصالات بین فلز را حاصل میکنند. به طوری که میتوان گفت، الکترود جوشکاری یک میله فلزی است که با 2 فلز، سیم یا ماده پرکننده تزریق میشود که وقتی دستگاه جوش را به فلز پایه وصل میکنید، به دلیل گرمای شدید الکتریکی شروع به ذوب شدن میکند تا دو قسمت مختلف فلز را با یک روکش صاف بادوام به هم متصل کند.
با توجه به کاربرد گستردهای که برای الکترودها در صنعت جوشکاری تعریف میشود، میتوان خصوصیات مثبت مختلفی را به این محصولات نسبت داد. در واقع الکترودهای قلیایی به دلیل پوششی که دارند، عموما در مقایسه با دیگر انواع الکترودهای جوشکاری، دارای کیفیت به مراتب بالاتری هستند.
پوشش قلیایی این دسته از الکترودها، شامل فلورید کلسیم، کربنات منیزیم و کربنات کلسیم است که هر یک از این پوششها میتوانند تاثیر مثبت به خصوصی داشته باشند. برای مثال، پوشش فلوراید کلسیم، دارای ساختار بلوری است.
الکترود قلیایی چیست؟
الکترود قلیایی 7018، از جمله انواع الکترودهایی است که در بحث جوشکاری کاربرد بسیاری دارد. جوشکاری به عنوان یک حرفه صنعتی، نیاز به اتصالات مختلف را مورد هدف قرار میدهد. با توجه به همین مسئله، الکترودهای قلیایی در انواع مختلفی در بازار وجود دارند تا فرآیندهای جوشکاری به صورت قوس الکتریکی با الکترود دستی امکان پذیر باشد. از این رو در ادامه این مقاله، میخواهیم بیشتر به چیستی “الکترود قلیایی” و ویژگیهای مختلف آن بپردازیم.
ویژگیهای الکترود قلیایی چیست؟
با در نظر داشتن اهمیت بحث جوشکاری در صنعت، ویژگیهای مختلفی برای الکترودهای جوشکاری مطرح میشود که این خصوصیات و ویژگیها، میتوانند بخشی از هویت آنها باشند.
تولید گاز در حین فعالیت | پایین بودن سطح هیدروژن |
پایین بودن سطح رطوبت | کیفیت بالای جوش |
کار با هر دو جریان متناوب | اکسیژن زدایی |
تولید گاز در حین فعالیت
از جمله خصوصیاتی که در رابطه با الکترودهای قلیایی قابل بحث است، تولید گاز در حین فعالیت میباشد. در واقع به دلیل نوع سازوکاری که الکترود قلیایی هنگام استفاده دارد که به دلیل حرارت قوس میسوزد، گازهای کربنی در انواع منوکسیدکربن و دیاکسیدکربن تولید میکند. البته لازم به ذکر است که این گازها در قالب گاز محافظ عمل میکنند.
پایین بودن سطح هیدروژن
مورد بعدی که در میان ویژگیها و خصوصیات الکترود قلیایی قرار میگیرد، در رابطه با پایین بودن سطح هیدروژن در این نوع از الکترودهای جوشکاری است. در حقیقت این موضوع که بالا بودن سطح هیدروژن سبب ترک هیدروژنی در جوشکاری انواع فولادهای ساده کربنی و نیز فولادهای کم آلیاژ استحکام بالا میشود، در قالب یک معضل جوشکاری قابل تعریف است که به لطف الکترودهای قلیایی، این مشکل برطرف میشود.
الکترود شما را خریداریم
چنانچه هدف شما فروش الکترود مازاد مصرفی شماست؛ با آرکامتال تماس بگیرید. خرید الکترود شما به بهترین قیمت.
از این رو، خصوصیت مورد بحث به عنوان یک مزیت معرفی شده که باعث شده تا از الکترود قلیایی به عنوان بهترین الکترود جوشکاری جهت جوشکاری فولادهای حساس به ترک خوردگی هیدروژن یاد شود.
پایین بودن سطح رطوبت
به علاوه، لازم به ذکر است که پایین بودن سطح رطوبت در هنگام فعالیت الکترودهای قلیایی، عامل دیگری است که میتواند احتمال بروز ترک هیدروژنی را در فرایند جوشکاری، کاهش دهد. در واقع پوشش قلیایی در این الکترودها، سبب عدم نیاز به رطوبت میشود.
به طوری که میتوان گفت از خصوصیات دیگری که در رابطه با الکترودهای قلیایی وجود دارد، حساسیت بالای این دسته از الکترودها به رطوبت است. در نتیجه هنگام حمل و نقل آن، حتما باید از بسته بندی استفاده شود. همچنین قبل استفاده، لازم است تحت بازپخت قرار بگیرند تا سطح هیدروژن کاهش پیدا کند.
کیفیت بالای جوش
کیفیت بالای جوش، از دیگر ویژگیهای الکترودهای قلیایی است. انواع ترکیبات قلیایی، در پوشش الکترودهای قلیایی به کار گرفته شده که عامل کیفیت بالای جوش هستند. به همین دلیل در انجام جوشکاریهای حساس، از انواع قلیایی الکترودها استفاده میشود که میتوانند سطح کیفی جوش قطعات را تا حد زیادی ارتقا دهند.
کار با هر دو جریان متناوب
لازم به ذکر است که در استفاده از الکترودهای قلیایی به وسیله جریانهای متناوب و یا مستقیم برق، هیچ محدودیتی برای افراد تعریف نشده است. در نتیجه میتوان چنین گفت که این دسته از الکترودهای جوشکاری، توانایی کار با هر دو جریان متناوب و مستقیم برق را دارند.
اکسیژن زدایی
الکترودهای قلیایی، هنگام انجام فرایند جوشکاری، میتوانند اکسیژن موجود در فلز جوش را کاهش دهند. این قابلیت، تحت عنوان اکسیژن زدایی، از دیگر خصوصیات مثبت الکترودهای قلیایی است.
علاوه بر خصوصیات و ویژگیهایی که در رابطه با الکترودهای قلیایی مطرح شد، موارد دیگری هم وجود دارد که هر کدام به نحوی روی عملکرد این محصول تاثیر میگذارند و کیفیت جوش به وسیله الکترود مورد بحث را تحت شعاع قرار میدهند.
مجموعه آرکامتال را بهتر بشناسید
آرکامتال با تجربه سالها فعالیت در زمینه خرید و فروش الکترود، سیم کلاف، فیلر و همکاری با برندها و پتروشیمی های قدرتمند کشور، آماده شروع همکاری با شماست.
انواع الکترودهای قلیایی
الکترودهای قلیایی بسته به ویژگیهایی که دارند، میتوانند در انواع مختلفی تولید شوند که با علائم و اعداد به خصوصی از هم تفکیک میشود. الکترود قلیایی 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 و با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439، نمونههایی از الکترودهای قلیایی هستند که هر کدام با مولفه نوشتاری متفاوتی معرفی میشوند.
در این بحث، استفاده از اعداد به جهت نشانه گذاری نوع الکترود صورت گرفته و هر یک از اعداد در جایگاه خود دارای معنای متفاوتی هستند. برای مثال، اگر بخواهیم الکترود قلیایی 7018 را در نظر بگیریم، استحکام کششی فلز جوش، با دو عدد اول، یعنی 70 مشخص میشود. عدد 1 به معنای موقعیت جوشکاری است که به صورت افقی و بدون تغییر موقعیت جوشکار حاصل میشود. عدد 8 هم روکش مورد استفاده در این نوع الکترود قلیایی و میزان جریان الکتریکی را نمایان میکند. در نتیجه نوع روپوش از جنس پودر آهن است و از انواع جریانهای کم هیدروژن میباشد.
حال اگر بخواهیم از میان انواع الکترود قلیایی 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439، الکترود قلیایی 7016 را مورد بررسی قرار دهیم، میتوانیم وجه اشتراکهای بسیاری بین الکترود قلیایی 7018 و 7016 بیان کنیم. به طوری که مولفههایی چون استحکام کششی فلز موقعیت جوشکار و میزان جریان الکتریکی، کاملا مشابه است.
با این حال، بین الکترود قلیایی 7018 و 7016، تفاوتهایی در خصوص نوع روکش مطرح است. با توجه به عدد 6 در الکترود 7016، روکش الکترود قلیایی 7016، از انواع پتاسیم است که این روکش هم مقاومت بالایی دارد.
الکترود 7018
در حالت کلی، بین انواع الکترودهای قلیایی 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439، میتوان گفت که الکترود 7018 بیشترین کاربرد را دارد و میتواند مزایای مختلفی با خود به همراه داشته باشد.
برای مثال، الکترود 7018، دارای قابلیت کاربرد جهت جوشکاری فولادهای کربنی، کربنی-منگنزی و کربنی-منگنزی ریزدانه به روش دستی و با استحکام بالا است و میتوان گفت برای عموم جوشکاریها مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید که این موضوع به معنای عدم کاربرد الکترود قلیایی 7016 نیست.
تکنیک جوشکاری با الکترودهای قلیایی
در رابطه با بحث جوشکاری، فاکتورهای مختلفی وجود دارد که هر کدام میتوانند به شکل متفاوتی روی کیفیت جوش و اجرای درست موثر واقع شوند. به همین سبب انواع جوشکاریها، دارای تکنیکهای مختلف متناسب با نوع ابزار جوش و قطعات جوشکاری هستند.
در نتیجه اگر هدف به کارگیری الکترود قلیایی جهت جوشکاری باشد، لازم است به نوع الکترود توجه شود. موقعیت جوشکاری، یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در این زمینه تعریف میشود؛ که این فاکتور در رابطه با انواع الکترودهای قلیایی 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439، موقعیت 1 تعریف شده است.
موقعیت جوشکاری
این موقعیت جوشکاری، به عنوان سادهترین موقعیت معرفی میشود که در آن قطعه به صورت افقی قرار میگیرد. در نتیجه موقعیت جوشکاری یکی از مولفههای وابسته به ابزار جوش است و نه قطعات جوش.
از دیگر فاکتورهای موثر در این زمینه، میتوان به بحث نوع جریان برق اشاره کرد. نوع جریان برق، تاثیر مستقیمی در کیفیت جوش خواهد داشت. به طوری که اگر از جریان متناوب برای جوشکاری با الکترودهای قلیایی در انواع مختلف 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439 استفاده کنید، کیفیت جوش به مراتب بالاتر از به کارگیری جریان مستقیم شهری خواهد بود.
علت این موضوع، ثبات قطب الکترود در جریان متناوب است که سبب کیفیت بالای جوش به لحاظ ظاهری میشود. در مقابل در استفاده از جریان مستقیم شهری، به علت تعویض قطب الکترود، ظاهر جوشکاری چندان مناسب نخواهد بود. به همین دلیل در صورت استفاده از جریان مستقیم شهری، باید از مواد پایدار کننده استفاده کرد که این مواد موجب حفظ کیفیت قوس میشوند.
زاویه فرد جوشکار
از دیگر مواردی که حتما باید نسبت به آن دقیق بود، زاویه فرد جوشکار هنگام اجرای اتصالات است. این زاویه بین 15 تا 30 درجه تعریف شده است. همچنین لازم به ذکر است که جوشکار باید الکترود را به صورت موجی روی سطح جوش حرکت دهد تا بافت حلالی در طول اتصال قطعات ایجاد شود.
با توجه به حساسیت بحث جوشکاری، لازم است به تکنیک به خصوصی که برای ابزار جوشکاری تعریف میشود، توجه نمایید. تکنیکها در راستای کیفیت جوش مطرح میشوند. به همین دلیل در مواردی که از تکنیک درست یک جوشکاری بهره گرفته نمیشود، ظاهر جوشها هم نامناسب خواهد بود.
در حالت کلی، با توجه به آنچه که در رابطه با ویژگیهای الکترودهای قلیایی 7016، 7016-1، 7018-1، 7018، 7018-H4 با انواع کد فنی 4800، 1230و 1439 مطرح شد، به وضوح میتوان دریافت که این انواع از الکترودهای جوشکاری، میتوانند کیفیت بالایی را در ایجاد جوش حاصل کنند.
🤔 سوال بی پاسخ دارید؟!
شاید ابهامات و سوالاتی برای شما باقی مانده باشد. جای نگرانی نیست! سوالاتتون رو کامنت کنید و از آرکامتال پاسخ بگیرید.