فیلر چدن
فیلر چدن

فیلر چدن

در انتخاب فیلر چدن (Cast Iron Tigrod) برای جوشکاری باید به عواملی مانند هزینه و توانایی دستگاه توجه داشت. برای جوشکاری چدن باید فیلری را انتخاب کنید که به طور خاص برای این ماده طراحی شده باشد تا از همجوشی نامناسب (مانند ترک‌های خط همجوشی) جلوگیری شود. اساسا سیم شاخه چدن باید نرم، قابل ماشین‌کاری و مجهز به درصد بالایی از فلزات مانند نیکل یا مس باشد.

در جوشکاری با افزودن قطعه سوم، دو قطعه ذوب شده به یکدیگر متصل می‌شوند. یک میله جوشکاری از 2 فلز، سیم یا فیلر تشکیل شده که به یک فلز پایه متصل می‌گردند. جوشکاران باتجربه می‌دانند که فیلرهای متعددی برای انواع مختلف جوشکاری وجود دارد.

انواع فیلر چدن

جوشکاری چدن‌ها امری مشکل اما امکان‌پذیر است. در بیشتر مواقع جوشکاری این دسته از مواد به دلیل تعمیر قطعات ریختگی انجام گردیده و بحث اتصال آن‌ها به‌وسیله جوشکاری مطرح نیست. غالبا مشکلاتی مانند عیوب رخ داده پس از ریخته‌گری و یا ترمیم عیوب ناشی از ماشین کاری مطرح است. همچنین جوشکاری و اتصال قطعات شکسته شده یک قطعه چدنی به دلیل ذات ترد آن‌ها کاربرد فراوانی دارد.

در رابطه با انتخاب فیلر مناسب جهت جوشکاری انواع چدن‌ها و در کلیه فرآیندهای جوشکاری، باید فیلری را برگزید که مزیت بیشتری داشته و خطر وقوع ترک را کاهش خواهد داد. از جمله این فیلرها می‌توان به فیلرهای نیکل و نیکل – آهن به‌خاطر برخورداری از انبساط حرارتی پایین، اشاره نمود. آلیاژهای مس – قلع با انبساط حرارتی بالاتر ولی خواص سطحی مطلوب‌تر در جوشکاری‌های سطحی مدنظر قرار می‌گیرند. همچنین استفاده از فیلرهای نیکل – مس نیز در جوشکاری این دسته از مواد مطرح است.

فیلر چدن
فیلر چدن

فاكتورهای متفاوتی برای انتخاب فلز پركننده یا فیلر جهت جوشكاری چدن‌ها بايد در نظر داشت كه مهم‌ترين آنها عبارت‌اند از:

    • نوع چدن.

    • خواص مكانيكی در اتصال جوش داده شده.

    • میزان توانايی فلز جوش جهت آزاد کردن تنش‌های جوشكاری.

    • میزان ماشينكاری پذيری منطقه جوش.

    • میزان يكنواختی از جهت رنگ و زيبايی.

    • فرايند جوشكاری قابل اجرا.

    • هزينه‌ها.

در زیر انواع “فیلر چدن” مورد بررسی قرار گرفته است.

فیلر با مغزی چدن فیلر نیکل
فیلر نیکل – آهن فیلر نیکل – آهن منگنز
 فیلر نیکل – مس فیلر مس – قلع
فیلر مس – آلومینیوم

فیلر با مغزی چدن

این فیلر جوشکاری با روش‌های اکسی استیلن و الکترود روکش‌دار دستی برای جوشکاری انواع چدن‌های خاکستری، داکتیل و نشکن استفاده می‌شود. در صورت استفاده از فیلری متفاوت با فلز پایه، ایجاد گرافیت ورقه‌ای یا کروی در ساختار محتمل است.

فیلر نیکل

به طور کلی فیلرهای بر پایه نیکل بهترین سیم شاخه برای جوشکاری چدن هستند. این سیم جوش‌ها دارای انعطاف‌پذیری و استحکام کششی سطح بالایی می‌باشند. این ویژگی باعث می‌شود که برای جوشکاری چدن‌های شکل‌پذیر، فولاد و چدن مناسب باشند. این فیلر برای اتصال و تعمیر چدن‌های خاکستری جهت سطح‌کاری و رسوب علیه جوشی با نفوذ بالا و ایجاد فلز جوشی با قابلیت چکش خواری مناسب است.

الکترودهای نیکلی جهت پر نمودن کندگی قطعات و همچنین تعمیر تخلخل‌های ریخته‌گری کاربرد زیادی دارند. شما می‌توانید فیلرهای پایه نیکل را متناسب با آخرین استانداردهای جهانی از سایت آرکامتال به صورت آنلاین تهیه کنید.

فیلر نیکل – آهن

این نوع فیلر چدن برای اتصال و تعمیر چدن‌های داکتیل، نشکن و خاکستری استحکام بالا کاربرد دارد. فیلر نیکل – آهن جهت اتصال چدن‌ها به انواع فولاد قابل استفاده است. همچنین جهت جوشکاری فولادهای آستنیتی و فولادهایی با فسفر و گوگرد بالا کاربرد دارد.

فیلر نیکل – آهن منگنز

این فیلر کاربردی مشابه فیلرهای نیکل – آهن دارد. اما دارای خواصی قوی‌تر با مقاومت به ترک بیشتر می‌باشد.

 فیلر نیکل – مس

این نوع فیلر فلز جوشی با قابلیت چکش‌پذیری مناسب تولید کرده و برای جوشکاری چدن‌های خاکستری و نشکن کاربرد دارد. فیلر نیکل – مس برای جوشکاری قطعاتی با فرمول شیمیایی نامشخص مناسب است. برای خرید آنلاین این محصول می‌توانید به وب‌سایت آرکامتال مراجعه کرده و در کمترین زمان ممکن محصول خود را خریداری نمایید. این شرکت محصولات خود را به تمام شهرها ارسال می‌کند.

فیلر مس – قلع

از این فیلر برای روکش‌دهی به‌وسیله جوشکاری استفاده می‌شود (پر کاربرد بر روی چدن خاکستری).

فیلر مس – آلومینیوم

این نوع فیلر نیز خواصی مشابه فیلرهای مس – قلع دارد. با این تفاوت که قابلیت روکش کاری کمتری داشته اما استحکام فلز جوش حاصله بالاتر است.

کاربرد فیلر چدن

از فیلرها برای جوشکاری‌های مختلفی استفاده می‌شود که رایج‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

    • تعمیر انواع عیوب ریخته‌گری.

    • جوش بلوک‌های موتور، چرخ‌دنده‌ها و قرقره‌های چدنی، میزهای کشویی برای ماشین ابزار، سرسیلندر، پوشش پمپ و پروانه‌ها، لوله‌های چدن شکل‌پذیر.

    • تعمیر قاب ماشین‌آلات، بلوک‌های بلبرینگ.

    • اتصال چدن به فولاد نرم.

 قیمت فیلر چدن

به طور کلی این تجهیزات جوشکاری زیاد گران نیستند. شرکت‌های مختلفی اقدام به تولید این محصول کرده‌اند و قیمت آن نیز بسته به تولیدکننده متفاوت خواهد بود. همچنین با توجه به نوسانات بازار نمی‌توان قیمت دقیقی برای این محصول مشخص کرد.

مزایا و معایب سیم شاخه چدن

فیلر چدن به خاطر کیفیت خوب جوش در بسیاری از موارد ترجیح داده می‌شوند. مزایا و معایب استفاده از این سیم شاخه‌ها به شرح زیر است.

فیلر چدن
فیلر چدن

مزایا

از مزایا سیم شاخه چدن می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

قابل استفاده با منبع AC

سیم شاخه چدن را می‌توان با جوشکاری قوس فلزی AC استفاده کرد. هنگامی که منبع AC برای فرآیند جوشکاری استفاده می‌شود، قوس در موقعیت فعلی صفر خنک می‌شود و تمایل به دیونیزه کردن مسیر قوس دارد. با این حال، گازهای محافظ فضای قوس را یونیزه نگه می‌دارند. بنابراین، سیم شاخه‌ها را می‌توان با منبع AC نیز استفاده کرد.

کمک به حفظ قوس

فیلر چدن به حفظ قوس الکتریکی کمک می‌کند. زیرا شار پوشش از مواد تثبیت‌کننده قوس مانند ترکیبات تیتانیوم و پتاسیم، کربنات کلسیم و غیره تشکیل شده است.

محافظت از فلز مذاب در برابر اکسیداسیون

گازهایی که در اطراف قوس تشکیل می‌شوند، فلز جوش را از اکسید شدن توسط اکسیژن اتمسفر و نیتروژن هوا محافظت می‌کنند.

جلوگیری از پاشیده شدن فلز

با استفاده از سیم شاخه در فرآیند جوشکاری، از پاشش فلز در حین جوشکاری جلوگیری می‌شود.

معایب

    • جوشکاری چدن با فیلر در مقایسه با سایر روش‌های جوشکاری، کند است.

    • این فرآیند پیچیده‌ می‌باشد و نیاز به جوشکار با مهارت و تجربه دارد.

    • جدا کردن سرباره‌ای که در حین جوش ایجاد می‌شود، زمان‌بر است.

    • جوش دادن فلزات نازک‌تر با فیلر ممکن است دشوار باشد.

    • ممکن است پاشش بیش از حد، سطوح ناهموار و تخلخل با فیلر وجود داشته باشد.

سوالات متداول

رایج‌ترین فیلرها برای جوشکاری چدن کدام‌اند؟

نیکل، نیکل – آهن و نیکل مس سه نوع رایج برای جوشکاری چدن هستند.

فیلر چدن چیست؟

در جوشکاری دو ماده ذوب شده با افزودن ماده سوم به یکدیگر متصل می‌شوند. از مواد مختلفی در این رابطه استفاده می‌شود که فیلر یکی از انواع آن‌ها است.

قیمت فیلتر چدن چقدر است؟

قیمت این فیلرها بسته به تولیدکننده و نوسانات بازار متغیر است.

فیلر مس قلع در چه مواردی کاربرد دارد؟

فیلر مس – قلع با انبساط حرارتی بیشتر و خواص سطحی مطلوب‌تر در جوشکاری‌های سطحی استفاده می‌شود.

جمع‌بندی

چدن از جمله آلیاژهای پرکاربرد در صنایع مختلف به ‌شمار می‌رود. این آلیاژ دارای ویژگی‌های خوبی همچون نقطه ذوب پایین، توانایی سیال شدن زیاد، توانایی بالا در جذب ارتعاش، استقامت زیاد در مقابل سایش و غیره است که آن را در نظر صنعتگران متمایز می‌سازد.

میله‌ها و سیم ‌جوش‌های جوشکاری موسوم به فیلر چدن انواع مختلف، کاربردهای متفاوت، مزایا و معایبی دارند. از جمله رایج ‌ترین فیلرها در جوشکاری چدن می‌توان: انواع نیکل، نیکل – آهن و نیکل – مس را نام برد. در نهایت لطفا با درج سوالات و نظرات خود دیگر خوانندگان را یاری رسانید. کارشناسان آرکامتال به تمام سوالات شما پاسخ خواهند داد.