فیلر کروم کبالت

فیلر کروم کبالت

فیلر کروم کبالت (ECOCR) یا آلیاژ بر پایه کبالت از پرکاربردترین آلیاژهای مقاوم در برابر سایش است. این آلیاژ در جوشکاری، عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد. الکترودهای جوشکاری، سیم‎های فلزی هستند که بر روی آن‌ها پوشش شیمیایی قرار گرفته‌ است. تاریخچه جوشکاری به ۲۰۰۰ سال قبل برمی‌گردد.

فیلر، برای حفظ قوس جوشکاری استفاده می‌شود. نقش دیگر آن تامین فلز پرکننده مورد نیاز برای اتصال است.  پوشش آن نیز فلز را از آسیب‎های احتمالی محافظت می‌کند. تثبیت قوس و بهبود عملکرد جوش تاثیرات دیگر فیلر به‌شمار می‌روند.

الکترودهای روکش‌دار کبالت که با نام آلیاژ استلایت شناخته می‌شود، پرمصرف‌ترین آلیاژ کبالت است. عناصر شیمیایی دیگر که در این آلیاژ وجود دارند، عبارتند از کربن، کروم، تنگستن، نیکل، سیلیکون و آهن.

مشخصات آلیاژ استلایت چیست؟

استلایت یک آلیاژ مبتنی بر کبالت است که شامل ۳۲-۲۷ درصد کروم، ۶-۴ درصد تنگستن، ۲-۱ درصد کربن، ۳-۴ درصد نیکل، ۲-۱درصد سیلیکون و ۴-۳ درصد آهن می‌شود. ماتریس این فلز به‌دلیل آلیاژی ‌بودن از کاربیدهای پیچیده‌ای تشکیل شده است. این خصوصیت به‌ویژه در مواردی کاربرد دارد که به سختی و مقاومت بالا در برابر سایش نیاز دارد.

مقادیر سختی آلیاژ کروم کبالت بین ۵۸-۳۲ HRC در مقیاس راکول و ۳۸۰-۴۹۰ HV در مقیاس ویکرز است. این آلیاژ به دو صورت استفاده می‎شود:

    1. پودر و فیلر کروم کبالت برای فرایندهای جوشکاری

    1. پوشش لیزری یا اسپری حرارتی HVOF

فیلر کروم کبالت
فیلر کروم کبالت

به‌دلیل سختی بسیار زیاد آلیاژ Stellite این فیلر، مقاومتی قابل‌توجه در برابر سایش و خراش در دماهای محیطی بالا از خود نشان می‌دهد. خواص سایش استثنایی این ماده ‌نظیر ندارد. این خواص با پراکندگی فازهای کاربید پیچیده در ماتریس آلیاژ CoCr مرتبط می‌شود. فیلر پایه کبالت ERCOCR محصولی بی‌همتا از آرکامتال است که کارایی بالا، هزینه نگهداری کم و سازگاری خوبی دارد.

فرایندهای ساخت آلیاژهای استلایت چگونه است؟

آلیاژهای استلایت از طریق طیف وسیعی از فرایندها تولید می‌شوند. این فرایندها شامل آهنگری داغ، رسوب سخت، فلز پودری و ریخته‌گری متناسب با کاربرد نهایی است. ماشین‌کاری و آسیاب استلایت نسبت ‌به فولاد دشوارتر صورت می‌گیرد. برای این کار به تجهیزات پردازش با کارایی بالا و ابزارهای ماشین‌کاری تخصصی نیاز دارد. به‌دلیل چقرمگی بالا، بیشتر اوقات برای ماشین‌کاری Stellite به‌جای برش از آسیاب کمک می‌گیرند.

در حال حاضر مواد پایه استلایت به‌شکل میله، ورق و صفحه وجود دارند. در طول شکل‌دهی، اندازه و جهت ماتریس در آلیاژ بهینه می‌شود. به‌طوری‌که ماده نسبت به مواد ریخته‌گری سنتی به استحکام بالاتری دست می‌یابد. سپس آلیاژ به قطعاتی با اندازه‌های نهایی درمی‌آید.

انواع فیلر کروم کبالت کدام هستند؟

به‌طور‌ کلی چهار نوع از این فیلر در بازار موجود است:

1.     فیلر کبالت ECOCR-A

عناصر شیمیایی موجود در ECOCR-A یا آلیاژ استلایت ۶ عبارت‌ است از کربن، کروم، نیکل، سیلیکون و آهن. از این فیلر در صنعت برای کاربردهایی استفاده می‌شود که در برابر سایش به مقاومت بالایی نیاز دارند. مقاومت فیلر ECOCR-A در برابر بسیاری از تخریب‌های مکانیکی و شیمیایی قابل‌توجه است. به‌ویژه در محیط‌هایی که دمای زیادی دارند.

این فیلر همچنین سطح سختی معقولی را تا ۵۰۰ درجه سانتی‌گراد حفظ می‌کند. سیم شاخه کروم کبالت نوع A در برابر ضربه و فرسایش حفره‌ای، ایمنی بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد. این نوع آلیاژ کبالت پرمصرف‌ترین آلیاژ کبالت است. زیرا کاربردهای زیادی دارد و تعادل خود را در مقاومت سایشی و ضربه حفظ می‌کند.

مشخصات کلی استلایت ۶ عبارت‌اند از:

    • حفظ سختی بالا در دماهای تا ۹۳۲ درجه فارنهایت (۵۰۰ درجه سانتی‌گراد)

    • قدرت خوب

    • مقاومت در برابر سایش و ایجاد خراش

    • مقاومت در برابر خوردگی

    • استحکام باند بالا برای اسپری حرارتی

    • تخلخل کم

    • هدایت حرارتی در دمای اتاق حدود ۸۲/۱۴ وات بر متر

    • مقاومت الکتریکی در حد μ-ohm.cm ۱۰۶

2.     فیلر کبالت ERCoCr-B

سیم شاخه کروم کبالت ERCOCR-B یک آلیاژ پایه کبالت محسوب می‎شود که از کاربیدهای پیچیده در ترکیب آلیاژی تشکیل شده است. این محصول در برابر سایش، گندزدگی و خوردگی در دماهای بالا مقاومت خوبی دارد. در محتوای فیلر کبالت نوع B یا استلایت ۱۲ مقدار زیادی تنگستن را می‌توان یافت. به همین علت در برابر هر سه عامل خوردگی، حرارت و سایش مقاومت مناسبی از خود نشان می‌دهد.

فیلر کروم کبالت
فیلر کروم کبالت

فیلر پایه کبالت ERCOCR-B بیشتر برای جوشکاری سطحی دریچه‌های دما و فشار بالا استفاده می‌شود. دریچه‌های موتور احتراق داخلی نیز بهترین راه‌حل‌هایی به‌شمار می‌روند که برای تیغه‌های مختلف در صنایع شیمیایی، آستین شفت پمپ فشارقوی نتیجه‌بخش خواهند بود.

3.     فیلر کبالت ECOCR-C

این فیلر با نام آلیاژ استلایت ۱ نیز شناخته می‌شود. به‌طور معمول در ابزارهای برشی به‌کار می‎رود که در برابر سایش، گرما و خوردگی به مقاومت نیاز دارند. این محصولات کاربردهای مختلف صنعتی دارند. جوشکاری ذوبی، کاربردهای سایش، کاربردهای سخت و فرایند پاشش HOVF از این جمله هستند.

الکترودهای جوشکاری ECOCR C آرکامتال کیفیتی بالایی را برای مشتریان خود به ارمغان می‌آورند. مقاومت این نوع الکترودها در برابر سایش و خوردگی در محیط‌های دریایی امتیاز بالایی به آن‌ها بخشیده است.

4.     فیلر کبالت ECOCR-E

از فیلر کروم کبالت با نام استلایت ۲۱ نیز یاد می‌شود. این فیلر در دماهای تا ۲۱۰۰ درجه فارنهایت استحکام و شکل‎پذیری بسیار خوبی دارد. این آلیاژ در برابر شوک حرارتی و محیط اکسیدکننده و کاهنده نیز مقاومت نشان می‌دهد. استلایت ۲۱ آلیاژی تقویت‌شده با محلول جامد است که با فاز کاربیدی به‌نسبت کم‌وزن در ریزساختار نقش دارد. از این سیم‌شاخه برای جوشکاری فولاد ضد زنگ می‌توان استفاده کرد.

کاربرد الکترودهای روکش‌دار کبالت در کدام صنعت است؟

آلیاژهای کبالت از استحکام و مقاومت در برابر سایش، خوردگی و فرسایش برخوردارند. به همین سبب بیشتر برای اهداف ضد سایش به‌کار برده می‌شوند. سیم شاخه کبالت به‌منظور جوشکاری در محیط‌های عملیاتی سخت، بهترین گزینه است. این ماده خواص و سختی خود را در دمای بالا حفظ می‌کند. سخت‌کاری شیرآلات، آب‌بندی پمپ‌های پرفشار، تیغه‌های برشی، دریچه‌های جریان سیال، پیچ‌های اکستروژن از جمله کاربردهای آن هستند.

مزایا و معایب استفاده از فیلر کروم کبالت چیست؟

از مزایای این فیلرها می‌توان به استحکام کششی زیاد، مقاومت در برابر خوردگی، شکل‌پذیری بالا، جوش‌پذیری چشمگیر و دوام بسیار طولانی اشاره کرد. اما معایبی نیز در زمان کار با این فیلرها وجود دارد. یکی از این معایب دشواری جوشکاری آن‌ها بدون ایجاد ترک است که البته روش‌هایی نیز برای رفع این مشکل وجود دارد.

فیلر کروم کبالت
فیلر کروم کبالت

قیمت الکترودهای روکش‌دار کروم کبالت چقدر است؟

قیمت الکترودهای آلیاژ کبالت متناسب با اندازه، وزن و برند تولیدی آن‌ها تعیین می‌شود. برای آگاهی از قیمت این فیلرها می‌توانید با کارشناسان ما در آرکامتال تماس بگیرید.


سؤالات متداول

    • مهم‌ترین ویژگی فیلر کروم کبالت چیست؟

این آلیاژ در جوشکاری عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد؛ اما مهم‌ترین ویژگی آن ضد سایش بودن است.

    • چه عناصر شیمیایی دیگری در آلیاژ کروم کبالت وجود دارد؟

عناصر شیمیایی دیگر که در این آلیاژ وجود دارند، عبارت‌اند از: کربن، کروم، تنگستن، نیکل، سیلیکون و آهن.

    • چند نوع فیلر استلایت در بازار وجود دارد؟

چهار نوع از این فیلر در بازار وجود دارد که با نام‎های A-B-C-E شناخته می‌شوند.

    • مزایای استفاده از (ECOCR) در چیست؟

از مزایای این فیلرها استحکام کششی و شکل‌پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، جوش‌پذیری چشمگیر و دوام بسیار طولانی است.


فیلر کروم کبالت
فیلر کروم کبالت

جمع‌بندی

فیلر کروم کبالت که با نام آلیاژ استلایت نیز شناخته می‌شود از پرکاربردترین آلیاژهای ضد سایش در صنعت است. کربن، کروم، تنگستن، نیکل، سیلیکون و آهن از عناصر شیمیایی دیگری هستند که با درصدهای متفاوت در این آلیاژ به‌کار می‌روند. چهار نوع از این محصول برای مقاصد جوشکاری در بازار وجود دارد. فیلر کبالت ECOCR-A از محصولاتی است که بیشترین استفاده را در صنایع مختلف دارد. نام دیگر این فیلر استلایت ۶ است.

برای سفارش این محصول و دریافت مشاوره درباره آن، با آرکامتال تماس بگیرید.